粟米斑塊飯

「粟 米斑塊飯幾錢 ?」 

假如我係曾司長,食得公帑就幾低 B 嘅問題都要答,仲要識乘機抽水~我諗我會咁答 :「我唔知道粟米斑塊飯出面賣幾錢噃,因為我屋企從小嘅家教就係要自食其力,自力更生,自己執生,自求多福,所以粟米斑塊飯呢 D 咁簡單嘅食品我多數

DIM (do-it-myself), 每碟成本價約10元(集體入貨一定仲平)。 我個食譜係咁樣 : 首先將急凍魚柳解凍,抹乾後然後調味,魚塊沾上生粉,煎至熟上碟,然後煮熱罐頭粟米湯加蛋拌勻鋪上魚塊上……….你地呢,你地點樣整粟米斑塊 飯o架 ? 吓, A 議員,你唔入廚房?! 吓,B 議員,你餐餐光顧食肆?! 吓,C 議員,你以為粟米斑塊飯真係有石斑 ?! 吓,D 議員,你唔信 10元可以做到粟米斑塊飯?咁唔得個噃,身為議員除咗識吠之外仲要真係知民情o架~嗱,陣間等我畀個食譜你地返屋企同家務助理研究一下,麻煩順手教曉埋你 地家中 D 港童,然後先至揾我再討論呢個議題啦,好嗎~」 😀

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d 位部落客按了讚: